Search
  • Swiftlet Mdk

Mengawal haba yang diserap oleh dinding dari sudut saintifikSelain bahan yang digunakan untuk dinding, warna permukaan dinding juga akan secara langsung mempengaruhi suhu rumah burung walit; ujian dalam gambar menunjukkan bahawa suhu plaster simen biasa (kelabu) adalah 35.8 darjah Celsius, suhu putih adalah 30.6 darjah Celsius, dan suhu permukaan gelap adalah 38.5 darjah Celsius. Perbezaan antara suhu terdalam dan paling cetek ialah 7.9 darjah Celsius.


Ramai tuan mungkin mengatakan bahawa suhu tidak mempunyai kesan langsung pada rumah burung walit. Semakin tinggi suhu, semakin banyak burung dapat menetas telur mereka. Saya setuju dengan [terlalu sejuk] tidak sesuai untuk burung walit untuk tinggal, tetapi ada statistik untuk semuanya.

Burung Walit tidak menyukai habitat di bawah 26 darjah Celsius, dan boleh menerima suhu maksimum hampir 40+ darjah Celsius. Berapakah suhu kegemarannya? Menurut data besar, banyak rumah burung walit yang berjaya hampir antara 28-31 darjah Celsius.


Sekiranya terlalu sejuk, ia akan meningkatkan kesukaran untuk menginkubasi telur. Sekiranya terlalu panas, kandungan air akan berkurang, sehingga sukar untuk mengeluarkan air untuk membuat sarang. Oleh itu, apa yang dicari rumah Yanzi adalah kestabilan [suhu stabil]

Maksudnya, perbezaan antara malam dan siang tidaklah besar, dan tidak akan panas dan sejuk. Inilah sebabnya mengapa dinding dua tingkat itu sangat penting.

14 views0 comments